Samen met de therapeut ga je op zoek naar het signaal/de lichamelijke klacht. Je gaat onderzoeken waarom je lijf dit pijnsignaal geeft.
Door middel van oefeningen leer je bepaalde spieren meer uit te dagen, of juist meer te ontspannen. Je word je bewuster van je houding. Op deze wijze leer jij zelf hoe je om kan gaan met de (pijn) signalen van je lijf.
Zelfvoorzienend, zelfstandig, eigen inzicht, zodat jij zelf weer pijn vrij- fijn en gezonder kan bewegen!

Kenmerken van de oefentherapie:

⦁ Richt zich op het algemeen dagelijks leven;
⦁ Doel is klachten verhelpen, verminderen en voorkomen. Zodat je op een fijne pijnvrije manier kan bewegen;
⦁ Heeft een holistische benadering, (schouderklachten hoeven niet per se te ontstaan in de schouder, maar kunnen ook van lager of hoger gelegen komen);
⦁ Hoewel het doel gericht is op het lichaam, is de benadering breed.

Motoriek:

⦁ Hoe beweeg je, wat zie je? Wat ziet de therapeut, hoe is het gesteld met je balans, stabiliteit, kracht, en spierspanning. Jij leert met de therapeut hoe dit in verband staat met je klachten.

Cognitie:

⦁ Hoe denk jij zelf over de pijn/houding/klacht? Wat weet je ervan? De therapeut helpt jou met inzichten en educatie. Waardoor jij zelf de handvaten ontdekt voor het omgaan- verhelpen of verminderen van de klacht.

Motivatie:

⦁ Waarom zou je je gedrag/beweegpatroon/houding veranderen? Waarom zou je n oefening doen? Wat ben je bereid om te doen en/of laten? Wat levert het je op? Eerlijkheid over je motivatie werkt het beste, dus ook bij geen zin, benoem het!

Omgeving:

⦁ Je kunt in de praktijk oefenen met je houding, maar lukt het je ook om het geleerde toe te passen in jouw dagelijks leven? Is het wel mogelijk om met je oefeningen bezig te zijn? Is het op jouw werkplek wel mogelijk om op de juiste wijze te tillen? De omgeving om je heen kun je niet altijd veranderen, met je therapeut kijk je samen naar haalbaarheid, en toepasbaarheid in jouw leven.

Gedrag:

⦁ Oefentherapie is gedragsverandering. Door het doen van oefeningen en het vergroten van je bewustwording, wil je invloed uit oefenen op jouw klacht. Je verandert je (beweeg) gedrag, wat lijdt tot het langdurige effect van de therapie!

Door samen met de therapeut op zoek te gaan naar de juiste balans in verschillende houdingen wordt ervoor gezorgd dat de klachten en de belasting verminderen en heeft men zelf grip op de klacht. Want beter bewegen kun je leren!